020 743 1020

Puhelin

Mitä on (EMP) elektromagneettinen pulssi?

electromagneticpulse_ocotec
EMP:n vaikutus voi vaihdella sen lähteen, korkeuden ja elektromagneettisen purkauksen voimakkuuden mukaan. Vaikutukset voivat vaihdella pienistä häiriöistä täydellisiin järjestelmän romahduksiin, ja vahinkojen vakavuus riippuu vaikutuksenalaisten elektronisten laitteiden ja sähköinfrastruktuurin haavoittuvuudesta.

Jaa Sivu

Elektromagneettinen pulssi (EMP) on räjähdysmäinen elektromagneettisen säteilyn purkaus, joka voi häiritä tai vahingoittaa elektronisia laitteita ja sähköjärjestelmiä. EMP:t voivat tapahtua luonnollisesti auringonpurkausten tai geomagneettisten myrskyjen seurauksena tai ihmisen tekemillä laitteilla, jotka luovat pulssin. EMP toimii luomalla räjähdysmäisen elektromagneettisen säteilyn purkauksen, joka koostuu elektromagneettisista aalloista. Näitä ovat radioaallot, mikroaallot ja gammasäteet. Keskeinen ilmiö on suuren energiamäärän vapautuminen lyhyessä ajassa.

Luonnolliset EMP:t:

Luonnolliset EMP:t voivat tapahtua auringonpurkausten tai geomagneettisten myrskyjen tuloksena. Auringonpurkaukset vapauttavat valtavan määrän energiaa röntgensäteiden ja äärimmäisen ultraviolettisäteilyn muodossa. Kun tämä säteily saavuttaa Maan, se voi indusoida virtaa sähköisissä ja elektronisissa järjestelmissä, mahdollisesti aiheuttaen vahinkoa. Geomagneettiset myrskyt johtuvat Maan magneettikentän häiriöistä aurinkotuulten vuorovaikutuksen seurauksena. Nämä myrskyt voivat aiheuttaa ylimääräistä sähkövirtaa sähköjohtimissa ja viestintäkaapeleissa, mikä voi johtaa sähköverkon häiriöihin ja viestinnän katkoksiin.

Ydinpommi-EMP:t:

Ydinpommien aiheuttamat EMP:t generoidaan tarkoituksellisesti ydinpommin räjäytyksellä korkealla Maan ilmakehässä. Tämä räjähdys vapauttaa voimakkaan gammasäteiden purkauksen, joka vaikuttaa Maan magneettikentään ja luo nopeasti muuttuvan magneettikentän. Tämä muuttuva magneettikenttä luo sähkövirtaa johtavissa materiaaleissa maanpinnalla, mm.  sähköjohdoissa, elektronisissa laitteissa ja viestintäjärjestelmissä. Ydinpommi-EMP:illä on kolme osaa:

  • E1-komponentti: Tämä on ensimmäinen ja nopein komponentti, jossa on erittäin korkea taajuuspulssi, joka voi vahingoittaa tai tuhota elektronisia komponentteja aiheuttamalla jännitepiikkejä. Se voi häiritä tai poistaa käytöstä elektroniset laitteet sen vaikutusalueella.
  • E2-komponentti: Tämä on samankaltainen kuin salamaisku ja se voi aiheuttaa vahinkoa sähköverkon infrastruktuurille, kuten muuntajiin tai pitkiin johtimiin.
  • E3-komponentti: Tämä komponentti on hitaampi ja se voi aiheuttaa pitkäaikaista vahinkoa sähköverkon jakelujärjestelmille geomagneettisten vaikutusten vuoksi.


Ihmisen tekemät ei-ydinpommi EMP:t:

Ihmisen tekemät ei-ydinpommi EMP-laitteet, joita usein kutsutaan radioaaltotykeiksi tai korkean tehon mikroaaltolaitteiksi (HPM), on suunniteltu generoimaan EMP:n kaltaisia vaikutuksia ilman ydinpommien räjäytyksiä. Nämä laitteet lähettävät yleensä suuritehoisia radioaaltoja tai mikroaaltoja, jotka voivat indusoida sähkövirtaa sähköisissä piireissä ja häiritä tai vahingoittaa elektronisia laitteita. Nämä EMP:t ovat vähemmän voimakkaita kuin ydinpommin aiheuttamat EMP:t, mutta ne voivat silti aiheuttaa paikallistetun uhan elektroniikalle ja viestintäjärjestelmille.

EMP:n vaikutus voi vaihdella sen lähteen, korkeuden ja elektromagneettisen purkauksen voimakkuuden mukaan. Vaikutukset voivat vaihdella pienistä häiriöistä täydellisiin järjestelmän romahduksiin, ja vahinkojen vakavuus riippuu vaikutuksenalaisten elektronisten laitteiden ja sähköinfrastruktuurin haavoittuvuudesta. Siksi EMP-suojauksen toimenpiteet, kuten suojaus, ylijännitesuojaus ja redundanssi, ovat olennaisia kriittisille järjestelmille EMP-tapahtumien mahdollisten vaikutusten lieventämiseksi. Vaikka useimmat liittävät EMP:t sotilaallisiin konflikteihin ja niihin valmistautumiseen, jopa luonnolliset EMP:t, usein paljon ennustamattomammat, voivat aiheuttaa vakavamman ja todennäköisemmän uhan jatkuvan toiminnan kannalta. Tästä syystä kuka tahansa, joka haluaa varmistaa elektronisten järjestelmiensä jatkuvan toiminnan, tulisi harkita suojautumista tällaisia tapahtumia vastaan.

Voit tutustua täältä Ocotecin suunnittelemiin ja valmistamiin EMP-suojattuihin tuotteisiin.

lisää blogeja

Ocotec at pohjoinen teollisuus exhibition
Uutiset

Pohjoinen Teollisuus 2024 22.-23.05.2024

Ocotec on paikan päällä Pohjoinen Teollisuus -messuilla 22.-23.05. Kotikentällä Ouluhallissa.

Löydät meidät tänä vuonna osastolta 661. Tulemme esittelemään puolustus- ja kaivosteollisuuteen liittyviä tuotteita, mutta keskustelut kaikesta muustakin ovat tervetulleita. Oli tarpeesi räätälöidyt valmisratkaisut tai alusta asti suunnitellut, olemme valmiina kuuntelemaan ja tarjoamaan osaamistamme.

elektroninen sodankäynti ocotec oy
Puolustus

Mitä on elektroninen sodankäynti?

Radiotaajuusaseet ja sähkömagneettisen sodankäynnin taktiikat ovat tulossa yhtä olennaiseksi osaksi konflikteja kuin mikä tahansa muu, perinteisempi sodankäynnin väline. On ratkaisevan tärkeää, että sekä sotilas- että kriittiset siviilimaailman toimijat ymmärtävät näiden kehitysten tilan, ja tarpeen vahvoille puolustuskeinoille niiden häiritsevän potentiaalin torjumiseksi.

Jätä yhteydenottopyyntö

Olemme aina tavoitettavissa

Ocotec Laser leikkaus

Jätä Yhteydenottopyyntö

Palaamme sinulle mahdollisimman pian!

Olemme aina tavoitettavissa!